Furcsa üzletvezetési szokásaim, amik mellett egy Swarovski ékszereket forgalmazó webáruházat is tudunk működtetni

Üzletemberként fontos dolog, hogy az ember minden termékéhez kellő mennyiségű partnert is találjon. Nyilván ezzel indul minden, már jóval az előtt, hogy a konkrét megvalósításra rátérnénk. Én a magam részéről éppen ezért külön embert foglalkoztatok csak azzal a céllal, hogy tartsa fent a kapcsolatot a már meglevő partnerekkel és bármikor készen álljon egy-egy új üzletfél fogadására is. Ez nem egy könnyű feladat, aláírom, hiszen üzletemberekkel tárgyalni és folyamatosan a kedvükben járni igazán embert próbáló feladat. Bevallom őszintén nem is menne, ezért is igyekeztem egy erre tökéletesen alkalmas embert találni.

Manapság a világban olyan szinten felgyorsult a kommunikáció, hogy szinte kötelezővé, elvárássá vált a rendszeres kapcsolatfenntartás. Hogy minden napunk minden mozzanatát meg tudjuk osztani az arra kíváncsiakkal vagy éppen azokkal, akiknek szerintünk tudniuk kell arról. Nincs ez másként az üzleti szférában sem. Én még a régi világban kezdtem el, amikor a telefon volt az egyetlen kommunikációs eszköz, de ahhoz sem nyúltunk olyan gyakran, mint manapság.  A fontosabb ügyeket személyes találkozók útján beszéltük meg, amiből nyilván kevesebb is volt ezáltal, illetve inkább kevesebb ügyet kezeltünk ilyen különlegesnek. Jobbnak láttuk inkább magunkban megoldani ezeket, hiszen így nem kellett feleslegesen a fél várost átutazni és nagyobb energiát belefektetni a dologba, mint amennyi a megoldásához kellett volna.

Mostanra ez változott meg szinte teljes mértékben. Nincs olyan nap, hogy ne kelljen valakivel valami nagyon fontos dologról egyeztetni, tárgyalni. Az egész üzleti élet felgyorsult, az információ hihetetlen gyorsan áramlik és pörög. Én például csak az irodámban két titkárnőt kell alkalmazzak, hogy mindig legyen egy friss, pihent és koncentrált személy, aki intézi ezeket a dolgokat, egyedül nem győzni ennyi mindent fejben tartani és meg is valósítani mindazokat. Egyszer egy konferenciára kell előállni tervekkel és ötletekkel, máskor egy Swarovski ékszereket forgalmazó webáruház ajánl fel partnerséget. Egyszóval folyamatos a pörgés, amit nem lehet egy könnyen átvészelni ha nem vagy ott folyamatosan fejben abban a napi 10-12 órában, amíg bent vagy az irodádban. Ezért is gondolom úgy, hogy hihetetlen fontos a helyes munkamegosztás és az, hogy mindenki frissen tudjon bejönni dolgozni. Ha tetszik ha nem ilyenkor megesik, hogy valakit hazaküldök azzal, hogy pihenje ki magát és jöjjön vissza holnap, kipihenten, mert így semmi hasznát sem tudjuk venni. Sajnos ez egy nehéz szakma.

Persze nem mindig vagyok ennyire pörgős élethelyzetben. Igyekszem időt szakítani a pihenésre is, ha lehet minél többször, mert tudom jól, hogy nekem is éppolyan szükségleteim vannak e téren, mint az alkalmazottaimnak. Ez volt mindig is az egyik fő elvem: semmi értelme fáradtan, kimerülten dolgozni, mert abból jó nem sül ki. Persze ez nem azt jelenti, hogy alig dolgozunk, nem, nem. Egyszerűen csak igyekszem nyomatékosítani mindenkiben, aki hozzám jelentkezik: a munka sok áldozattal jár, mert nagyon fontosnak tartom a kimerültség elkerülését, az pedig nyilván jelentősebb nyugalmi időszakot igényel. Nos igen, ez van, sajnos a tapasztalatok azt mondatják az emberrel, hogy kellenek az ilyen kissé fura, de célravezető elvek, vezetői gondolatok. Az eredmények pedig azt igazolják, hogy mindez jó, hiszen a cég tökéletesen halad előre, ezért aztán nem is szoktak a kissé furcsa szokásaimon fogást keresni.